Σχετικά με την Πόλη

Η πόλη είναι κτισμένη στο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν ο λιμένας της Μινωικής Κνωσσού. Αυτό το μικρό λιμάνι κατακτήθηκε από τους Άραβες και παρέμεινε υπό την κατοχή τους για περισσότερα από εκατό χρόνια(824-961 ΠΧ). Οι Άραβες για να οχυρώσουν την πόλη έχτισαν γύρω της δυνατά τείχη και μία βαθιά τάφρο. Έτσι το Ηράκλειο απέκτησε το πρώτο του όνομα, “Χάνδαξ„ το οποίο προέρχεται από την αραβική λέξη “khandak „ που σημαίνει χαντάκι.

Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1204 – 1699), η πόλη αποκαλούταν Κάντια, όνομα το οποίο κατέληξε να χαρακτηρίζει ολόκληρο το νησί. Πρόκειται για μια περίοδο ευημερίας για την πόλη η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τους κατακτητές της από ένα ακόμα δυνατότερα τείχη. Τα τείχη των Ενετών κοσμούσαν διάφορα επιβλητικά κτήρια καθώς και σιντριβάνια, πλατείες και εκκλησίες. Παράλληλα με την εξέλιξη της πόλης, κατά την Ενετική κατοχή στην πόλη αναπτύχθηκαν αρκετά οι τέχνες και η λογοτεχνία.

Έπειτα απο μια πολιορκία που διήρκησε 21 χρόνια η πόλη τελικά παραδόθηκε στους νέους της κατακτητές οι οποίοι ήρθαν αυτήν την φορά από την Ανατολή. Οι Τούρκοι (1669) μετονόμασαν ξανά την πόλη, αυτήν την φορά σε Μεγάλο Κάστρο. Οι οχυρώσεις της πόλης επισκευάστηκαν και επεκτάθηκαν αλλά αυτήν την φορά στην πόλη είχε επέλθει η σκοτεινή σκλαβιά. Η ευημερία είχε παρέλθει και ο πληθυσμός είχε αποδεκατιστεί τις άγριες σφαγές των κατακτητών. Το 1913 το Ηράκλειο καθώς και η υπόλοιπη Κρήτη ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα.